Jak pečovat o hedvábí

Pravé hedvábí je přírodní, přirozeně lesklý a neuvěřitelně příjemný materiál, o který je třeba se správně starat. Péče o hedvábné kousky je velmi jednoduchá, ale pro zachování kvality materiálu i tvaru oblečení naprosto nezbytná. Jedině s dobrou péčí vám luxusní hedvábné klenoty vydrží v šatníku roky.

Základním a nejdůležitějším bodem je nikdy hedvábí neprat v pračce. Doporučujeme péči o něj svěřit ověřené a zkušené čistírně, o které víte, že s jemnými přírodními materiály umí zacházet. A nebo ho můžete prát doma ručně - ve studené vodě (max 30°C) s prostředkem na velmi jemné prádlo. Prací prostředek by nikdy neměl obsahovat bělidlo, které by mohlo hedvábí nenávratně zničit. Při ručním praní kousek jen jemně promáčkávejte, nikdy nedrhněte nebo nemuchlejte, a poté opláchněte ve studené vodě. Nikdy hedvábí neždímejte. 

Sušení hedvábí by mělo probíhat přirozeně a ve vodorovné poloze, aby na něm nevznikly žádné nechtěné záhyby. Hedvábí schne rychle, nikdy ho nenechávejte schnout na slunci ani na topení. 

Lehce pomačkané hedvábí stačí nechat na chvíli vyvěšené na ramínku na vzduchu, samo se krásně srovná. Pokud je třeba žehlit, žehlete opatrně a na nízké stupně (max 100°C).

Každý hedvábný kousek může mít přirozeně elektrický náboj, který se postupně díky nošení ztrácí. Nosit pravé hedvábí přináší krásný pocit sebevědomí a luxusu, za který se materiálu můžeme odvděčit správnou a pečlivou péčí. Ono nám pak na oplátku vydrží v šatníku dlouhé roky.